Za manje buke u obrazovnim ustanovama

U cilju smanjenja nivoa buke i poboljšanja razumljivosti govora u školskim učionicama i predškolskim ustanovama, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović potpisao je danas u Starom dvoru ugovor sa predstavnicima obrazovnih ustanova i donatorima o poklonu opreme i materijala u ove svrhe.

Opremu u vrednosti preko milion dinara obezbedile su donatorske kompanije, Knauf, Knauf Insulation i AMF, a ugovor o donaciji potpisan je sa predstavnicima PU Boško Buha (vrtić Malecka), Arhitektonsko-tehničke škole i OŠ Drinka Pavlović.

Andreja Mladenović istakao je da će se donacijom urediti tri učionice u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim objektima, kao i da je ovaj projekat rezultat zajedničke saradnje donatorskih kompanija Knauf, Knauf Insulation i AMF, grada i Elektrotehničkog fakulteta.

„Ova inicijativa ima za cilj da pokaže da je modernim načinom izolacije moguće obezbediti kvalitetniji i udobniji boravak u učionicama i vrtićima kako dece tako i vaspitača i nastavnika. Uklanjanjem buke stvaraju se uslovi za bolje učenje i ovaj pilot projekat će pokazati koliko je to stvarno važno. Sva tri objekta odabrana su kao reprezentativna jer Arhitektonska škola stvara uslove za obrazovanje budućih arhitekata, a škola i vrtić nalaze se u prometnim ulicama i tu će efekat sigurno biti najvidljiviji“, rekao je Andreja Mladenović.

Generalni direktor Knaufa Todor Delovski kazao je da je veoma zadovoljan što su projekat podržali nauka, industrija i administracija.

„Naša misija je da slušamo tržište i pravimo proizvode koji za cilj imaju udobniji život. U ovom slučaju u pitanju su naša deca i želimo da njima i onima koji učestvuju u njihovom razvoju pomognemo u stvaranju uslova za što bolji i komforniji rad, a projektantima i investitorima ukažemo i povećamo svest o postojanju problema, damo laka i ekonomična arhitektonska rešenja kako pri projektovanju, tako i pri sanaciji i rekonstrukciji objekata“, rekao je generalni direktor kompanije Knauf Todor Delovski i dodao da će u navedenim ustanovama tokom avgusta meseca biti postavljeni Knauf akustični plafoni i zidne obloga od CLEANEO perforiranih gipsanih ploča i ispunom od Knauf Insulation mineralne vune sa inovativnom ECOSE tehnologijom koja je dobra za kvalitet vazduha u unutrašnjem prostoru, kao i Knauf AMF akustučni apsorberi.

Sva merenja i analize će biti obavljene zahvaljujući saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu – Laboratorija za akustiku, na čelu sa profesorom Miomirom Mijićem.

U sobama u kojima se deca igraju srednji nivo buke je oko 80, a neretko i 90 decibela, a u školama pak imamo problem težeg razumevanja govora u zadnjim delovima učionice. Intervencijama u enterijeru možemo postići uslove da buka bude svedena na niži nivo, što će dovesti do poboljšanja kvaliteta rada i smanjenja zamora u praćenju nastave. To je cilj postizanja akustičkog komfora koji se primenjuje u modernim zapadnim društvima, čije standarde i mi želimo da dostignemo – kazao je Mijić.

Malo više o samom projektu

Projektom se želi ukazati na veliki problem nerazgovetnosti govorne komunikacije, velikog nivoa buke u školskim prostorijama, učionicama, hodnicima, fiskulturnim salama, sobama za boravak dece. Nerazgovetnost govora, nekontrolisana i prevelika buka koja ometa održavanje nastave, utiče na koncentraciju slušalaca i gubitak interesovanja za praćenje nastave. Posledice mogu biti i trajno oštećenje sluha učenika i dece ali i nastavnika, profesora i vaspitača. Zakon o zaštiti na radu upravo govori o neophodnosti i merama zaštite sluha učenika i predavača. Postojeći školski prostori sa glatkim površinama zidova, plafona i prozorskog stakla lišeni su bilo kakvog projektantskog razmišljanja u pravcu rešavanja apsorbcije zvuka i poboljšanja razgovetnosti govora. Knauf, Knauf Insulation i Knauf AMF žele da to promene, i na primeru akustične sanacije po jedne prostorije u tri objekta u Beogradu – predškolske ustanove, osnovne i srednje škole – praktično pokažu Knauf CLEANEO perforirane akustične ploče, Knauf Insulation mineralnu vunu i Knauf AMF akustične apsorbere.

Laboratorija za akustiku sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, na čelu sa profesorom Miomirom Mijićem, vrši merenje nivoa buke u učionicama pre postavljanja Knauf akustičnih obloga i apsorbera. Nakon izvedenih radova, vrši se novo merenje koje prikazuje smanjenje nivoa buke i poboljšanje razumljivosti govorne komunikacije. Rezultati projekta će biti prezentovani stručnoj javnosti u svečanoj sali Skupštine grada tokom meseca oktobra.

Svojim zajedničkim delovanjem, Laboratorija za akustiku i tri firme Knauf grupe žele da ukažu na ove probleme, povećaju svest projektanata i investitora i daju vrlo laka i ekonomična arhitektonska rešenja, kako pri projektovanju, tako i pri sanaciji i rekonstrukciji objekata.

Pročitajte i ostale vesti

Knauf Akademija 2023