Knauf na okruglom stolu Temelji kvaliteta

Primena zakona o građevinskim proizvodima, koji je na snazi od novembra 2018, bila je tema i povod za organizaciju okruglog stola pod nazivom „Real Estate – Temlji kvaliteta“ pod okriljem medijske kuće West Media World.

U narednom periodu predstoji donošenje 11 podzakonskih akata i tehničkih propisa čime će se u potpunosti obezbediti primena zakona u oblasti građevinskih materijala.

Sama primena zakona i analiza trenutne situacije na tržištu bile su neke od tema okruglog stola čiji su učesnici u glavnoj diskusiji bili Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Marija Vukčević, senior associtae iz advokatske kancelarije Janković Popović Mitić i Goran Stojiljković, predsednik Odbora Grupacije suve gradnje Republike Srbije pri Udruženju za građevinarstvo, IGM i stambenu privredu Privredne komore Srbije i rukovodilac tehnike i primene suve gradnje Knauf Zemun.

Goran Stojiljković je naglasio da je početak primene zakona već doneo boljitak na tržište građevinskih materijala, ali i ukazao na razne izazove sa kojima se proizvođači susreću.

Priznavanjem stranih atesta za materijale i proizvode koji se uvoze iz EU u Srbiju nije više potrebno proći kroz proces priznavanja stranih isprava. Tokom diskusije je ukazano na to što Institut za ispitivanje materijala nije akreditovan za ispitivanje po evropskim standardima, što znači da građevinski proizvodi koji se proizvode u Srbiji, a namenjeni su izvozu u EU, moraju dva puta da se sertifikuju, što stvara dodatne finansijske namete.

Kao rešenje ovog problema Stojiljković predlaže da se priznaju strani izveštaji o ispitivanju kao i za sisteme i materijale za koje ne postoji tehnički propis, da se IMS ovlasti da vrši kontrolna ispitivanja i da izdaje važeće sertifikate ili izveštaje koje bi prepoznavali Sektor za vanredne situacije, Sertifikaciono telo Srbije i kompletna građevinska industrija.

Pročitajte i ostale vesti