Instalirana oprema u tri obrazovne ustanove

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je danas u Starom dvoru prezentaciji rezultata projekta „Cleaneo”, koji ima za cilj smanjenje buke i postizanje adekvatne razumljivosti u obrazovnim ustanovama.

Projekat, za koji je sporazum potpisan tokom avgusta meseca u Starom dvoru, rezultat je zajedničkog napora Grada Beograda, Laboratorije za akustiku Elektrotehničkog fakulteta i kompanija – donatora „Knauf”, „Knauf Insulation” i „AMF”. Oprema je u proteklih šest meseci postavljena u jednu učionicu OŠ „Drinka Pavlović”, učionicu i hodnik Arhitektonske škole, kao i u sobe dnevnog boravka vrtića „Malecka”.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo što je projekat uspešno završen i podsetio da je osnovna želja svih učesnika bila obezbeđivanje boljih uslova za rad.

– Posle pola godine trajanja projekta, uverili smo se da je moguće i na ovaj način poboljšati uslove za rad i pokazali da Grad Beograd može veoma dobro sarađivati sa svetski priznatim kompanijama. U svemu tome, izuzetno značajna bila je inicijativa profesora sa ETF-a i njihove Laboratorije za akustiku. Oni su pružili stručno vođenje projekta da bismo došli do rezultata koji upućuju da ovaj metod svakako može da se primeni u što više škola i drugih institucija.

Grad Beograd puno ulaže u vrtiće i škole i trudimo se da uslovi rada u njima budu što kvalitetniji i pruže odgovarajući nivo za dalje napredovanje. Zato zahvaljujemo i društveno odgovornoj kompaniji kakva je „Knauf”, ali i timu Elektrotehničkog fakulteta, čija je stručnost dovela do pozitivnih rezultata ovog projekta – istakao je Mladenović.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Miomir Mijić, jedan od inicijatora ovog projekta, objasnio je da je odgovarajući akustički komfor u sva tri slučaja postignut posebnim pločama koje su konstruisane tako da upijaju zvuk.

– U učionicama osnovne i srednje škole koje su učestvovale u projektu „Cleaneo” potvrdili smo da je ugrožena razumljivost govora, naročito u poslednjim klupama, dok je u vrtiću problem bila prevelika količina buke. Intervencijama u enterijeru značajno smo poboljšali dotadašnje stanje, čime smo ukazali na moguće metode rešavanja ovakvog problema. U školama se na taj način poboljšava kvalitet praćenja nastave, a u vrtićima pobošljavaju uslovi za rad vaspitača i boravak dece jer je povećana razumljivost govora a nivo buke smanjen i za deset decibela – istakao je profesor Mijić.

Tehnički savetnik u kompaniji „Knauf” Goran Stojiljković u ime donatora zahvalio je Gradu Beogradu, koji je podržao ovu inicijativu, i izrazio zadovoljstvo uspešnošću u oblasti akustike.

On je podvukao da se ova društveno odgovorna kompanija neće zaustaviti na ovom projektu, već da ima nameru da tokom iduće godine rezultate ovog projekta primeni i na jednu celu školu.

Pročitajte i ostale vesti

Knauf Akademija 2023